Συζητώντας για την Ανθρώπινη Ασφάλεια (The Security Lounge)

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 7 Μ.Μ. – 9 Μ.Μ. - WEBINAR

Διεύθυνση Σύνδεσης:

Μετά την εγγραφή σας θα λάβετε επιβεβαιωτικό μήνυμα (confirmation email) για να συνδεθείτε.

Η πρόσφατη πανδημία προκάλεσε συναισθήματα απομόνωσης, εξάντλησης και κατάθλιψης. Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία ενισχύει την διαπίστωση ότι η ακραία αστάθεια και η αναταραχή θα συνεχιστεί για πολύ καιρό. Οι αναταραχές στο Ιράν, στην Κίνα, το πρόβλημα του Αφγανιστάν, αλλά και σε πολλά σημεία της περιοχής μας και του πλανήτη δείχνουν το μέγεθος της αβεβαιότητας και της εύθραυστης αίσθησης ειρήνης και σταθερότητας που θεωρούσαμε δεδομένη τον 22ο αιώνα.

 

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι υβριδικές / ασύμμετρες απειλές που υπάρχουν ίσως και αόρατες, αλλά και η έξαρση της βίας σε πολλά επίπεδα, δημιουργούν συνέπειες στη καθημερινή μας διαβίωση. Το βλέπουμε στην οικονομία των νοικοκυριών, στην ελλιπή πληροφόρηση (ή και παραπληροφόρηση), στην υγεία μας, στον περιβάλλοντα χώρο μας…

 

Η διαπίστωση και καταγραφή των προβλημάτων είναι μεγάλη.

 

Τελικά, πόσο «ασφαλείς» αισθανόμαστε να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα;

 

Και, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό;

ΣΥΖΗΤΟΥΝ

Δρ. Αλίκη Μητσάκου

Γιατρός, Αναισθησιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (Φαρμακολογία)‎

Πρόεδρος της Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια – Ελλάς (Women In International Security – Hellas)‎ www.wiishellas.org

Ευσταθία Γιαννιά

Αντιστράτηγος ε.α., Εκπαιδεύτρια της ομάδας Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ., Μεταπτυχιακό Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, τ. Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πατρέων, πολιτευτής Αχαΐας ΝΔ.

Τριαντάφυλλος (Άκης) Καρατράντος

Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, Κύριος Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Μέλος του RAN PS Advisory Board of Researchers της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σύμβουλος Πολιτικών ασφάλειας του Υπουργού Επικρατείας.

Διονυσία Ντατσοπούλου Μπριντζίκη

Επιχειρηματίας, Διευθύντρια Κτήμα Μπριντζίκη και Abelon, Οργανικοί Αμπελώνες

Δρ. Μαρία Αλβανού

Δρ. Εγκληματολογίας, με ειδικότητα σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ΣΕΠ Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Δικηγόρος παρ'Αρειω Πάγω

Δρ. Στέργιος Κατηχωρίτης

Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πολεοδόμος, Δρ. Κοινωνιολογίας, τ. Νομάρχης Αχαΐας, Δ. Σ. Γ.Δ.Α.-Ελλάς

Κατερίνα Δαουτάκου

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής και Ασφάλειας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Πολιτικός επιστήμονας - Διεθνολόγος, αρθρογράφος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Δρ. Αλίκη Μητσάκου

Γιατρός, Αναισθησιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (Φαρμακολογία)‎

Πρόεδρος της Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια – Ελλάς (Women In International Security – Hellas)‎ www.wiishellas.org

Ιδρύτρια και Διευθύντρια Διεθνούς Κέντρου Πρωτοποριακών Σπουδών -The International Center for Leading Studies, www.ticls.org

Γ.Γ. Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαίδευσης & Επιστημών, www.gaaec.org

Η Αλίκη Μητσάκου, γεννημένη στην Αθήνα, aπό τη Γαλλική Σχολή Saint Joseph και το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων Αθηνών, αποφοίτησε από το Wakefield High School, Arlington, Va., Η.Π.Α., και στη συνέχεια φοίτησε στην Ιατρική Σχολή των Université Libre de Bruxelles, Βέλγιο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, και University of California Medical School, San Diego, Η.Π.Α.

Με ειδικότητα στην Αναισθησιολογία και Εντατική Θεραπεία και διδακτορικό στη Φαρμακολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Stanford, ΗΠΑ, και στο τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε ως Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος σε δύο μεγάλα Νοσοκομεία Αθηνών, καθώς και Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του 6ου Νοσοκομείου Ι.Κ.Α. διατηρώντας ταυτόχρονα ιδιωτικό επάγγελμα.

Εργάστηκε επίσης σε Ιατρικές Μονάδες στο Λονδίνο, στις ΗΠΑ., στη Μόσχα και τη Νότια Αφρική. Δίδαξε μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών και στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Υπήρξε Εθνική Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Αναισθησίας και Αναζωογόνησης (U.E.M.S.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναισθησιολογίας. Είναι επίσης μέλος (και μέλος Δ.Σ.) πολλών Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αναισθησιολογίας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολόγων.

Εκτός από Γιατρός, υπήρξε ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών, κυρίως σε θέματα Εκπαίδευσης και Ασφάλειας εστιάζοντας στη Νεολαία και τις Γυναίκες και συνήγορος της μη τυπικής διεπιστημονικής εκπαίδευσης ως εργαλείο ανάπτυξης των ατόμων.

Έχει εκλεγεί σε Μ.Κ.Ο. / Συνδικαλιστικούς φορείς & Επιστημονικές Εταιρείες, όπως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλάδος του Διεθνούς Σοροπτιμισμού 2006-2008, σε πολλά αξιώματα Επιστημονικών Εταιρειών, Συλλόγων & ΜΚΟ (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, Σύλλογος Αναισθησιολόγων Γιατρών Αττικής / Ιδρυτικό μέλος, Διεθνής Ιατρική Εταιρεία κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Όπλων, κά., συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων στον πολιτικό χώρο.

Έχει λάβει μέρος σε Ιατρικά Συνέδρια Ελληνικά και Διεθνή, με ομιλίες και ανακοινώσεις, αλλά και ως μέλος Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και σε πολύ μεγάλο αριθμό Συνεδρίων, Συσκέψεων κλπ. ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανασκοπήσεις και σημειώσεις για εκπαιδευτική χρήση στον Ιατρικό χώρο, και πολλά άρθρα σχετικά με ιατρική πληροφόρηση του κοινού αλλά και την άσκηση της ειδικότητας, στον ημερήσιο Τύπο.

Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα και ομιλίες ευρύτερου ενδιαφέροντος, σε διάφορες εκδόσεις με θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θέση της γυναίκας, και την διεπιστημονική μη τυπική εκπαίδευση .

Δημιούργησε το πρωτότυπο Διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Leaders For Our Future για εφήβους (με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, 2004), και The International Center for Leading Studies, www.ticls.org, το 2012, με στόχο την ευρύτερη διεπιστημονική εκπαίδευση των νέων, όπως απαιτείται στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και κοινωνίας.

Η Ευσταθία Γιαννιά (αντιστράτηγος εα της ΕΛΑΣ), συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 μάχιμων γυναικών που φέρουν τον συγκεκριμένο βαθμό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και έλκει την καταγωγή της από την Ηλεία. Ανήκει στην πρώτη σειρά γυναικών που εισήχθησαν στη Σχολή Αξιωματικών με ίδια κριτήρια και επαγγελματική εξέλιξη με άνδρες συναδέλφους τους. «Μέχρι τότε, οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα εξέλιξης στην Αστυνομία. Ουσιαστικά ανοίξαμε νέους δρόμους και κινητοποιήσαμε κι άλλες να ακολουθήσουν, σε πολλά ακόμα επαγγέλματα που μέχρι τότε θεωρούνταν καθαρά ανδρικά. Η συμμετοχή μας είχε σαν αποτέλεσμα να μετασχηματισθεί η εικόνα της ΕΛΑΣ στην κοινωνία και να ξεπεραστεί η απαρχαιωμένη παγιωμένη νοοτροπία. Με σκληρή δουλειά, φέραμε σε πέρας με επιτυχία τα καθήκοντά μας και συμβάλαμε ουσιαστικά να αλλάξουν τα στερεότυπα. Πλέον οι γυναίκες αστυνομικοί απολαμβάνουν ισότιμα τον σεβασμό και την αποδοχή της κοινωνίας», επισημαίνει. Η Αστυνομία προέκυψε λόγω οικογενειακής παράδοσης, αλλά έχει μεγάλη αγάπη στις εικαστικές τέχνες και ειδικά τη ζωγραφική. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας της στην αστυνομία, διετέλεσε Υποδιοικητής Ασφάλειας Πατρών, Διοικητής Τροχαίας Πατρών, Αναπληρώτρια Αστυνομικού Διευθυντή Αχαΐας και Αναπληρώτρια Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πτυχιούχος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ και έχει κάνει εξειδίκευση στο πρόγραμμα «Διεθνείς και επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις» του ΕΚΠΑ. Εκπαιδεύτηκε από τη New Scotland Yard και το FBI στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ πάνω στα εξής αντικείμενα: Διαχείριση κρίσεων και απελευθέρωση ομήρων. Είναι η πρώτη γυναίκα της ΕΛΑΣ που εκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό, από στελέχη του FBI και της Scotland Yard, με αντικείμενο τη διαχείριση «κρίσεων – διαπραγματεύσεων». Το 1999, ήταν η μοναδική γυναίκα, μεταξύ 20 αξιωματικών, που συμπεριελήφθη στην πρώτη αποστολή Ελλήνων Αστυνομικών που επελέγησαν να εκπαιδευτούν στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ, στη «Διαπραγμάτευση Ομηρειών και Κρίσεων». Το 2002, εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα Διαπραγματευτών της ΕΛΑΣ, που συγκροτήθηκε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Παρέμεινε ως στέλεχος και έγινε εκπαιδεύτρια των νέων διαπραγματευτών, μέχρι την αποστρατεία της. Χειρίστηκε εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις ομηριών, απαγωγών, απόπειρες αυτοκτονίας στη Δυτική Ελλάδα και κατάφερε να σώσει κάθε ανθρώπινη ζωή που χρειάστηκε την παρέμβασή της και τιμήθηκε πολλάκις από το Σώμα.

Ευσταθία Γιαννιά

Αντιστράτηγος ε.α., Εκπαιδεύτρια της ομάδας Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ., Μεταπτυχιακό Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, τ. Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πατρέων, πολιτευτής Αχαΐας ΝΔ.

Τριαντάφυλλος (Άκης) Καρατράντος

Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, Κύριος Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Μέλος του RAN PS Advisory Board of Researchers της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σύμβουλος Πολιτικών ασφάλειας του Υπουργού Επικρατείας.

Ο Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1982 και κατάγεται από την Αταλάντη Φθιώτιδας. Είναι διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις νέες απειλές και ειδικότερα στην ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία. Είναι Ερευνητής σε ζητήματα Ριζοσπαστικοποίησης, Τρομοκρατίας, Μοντέλα Αστυνόμευσης, Ασφάλεια και Εξωτερική Πολιτική στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και σύμβουλος ερευνητικών προγραμμάτων για την ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τις πολιτικές πρόληψης στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ). Το Σεπτέμβριο του 2021, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ορίστηκε μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Ερευνητών Υψηλού Επιπέδου (Advisory Board of Researchers) για την έρευνα και την εξέλιξη της πολιτικής για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού που δημιούργησε το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση- Υποστήριξη Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επίσης, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «η πόλωση από την μεταναστευτική- προσφυγική κρίση και η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» και Διαλέκτης- Καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας στις θεματικές «διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση και ασφάλεια, διαπολιτισμική και κοινοτική αστυνόμευση και ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία». Είναι διδάκτωρ Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπρόσθετα, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης του Δικτύου RAN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του δικτύου ειδικών του Κέντρου Τρομοκρατίας της CEPOL και ειδικός εκπαιδευτής σε θέματα πόλωσης, ριζοσπαστικοποίησης, διϋπηρεσιακής συνεργασίας και αναγνώρισης «Αλλοδαπών» Τρομοκρατών Μαχητών.

Από το 2005, όταν και ως μέλος μίας ομάδας νέων κέρδισε την πρώτη του χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ ασχολείται επαγγελματικά με την προετοιμασία, την υποβολή, την υλοποίηση και την αξιολόγηση ευρωπαϊκών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στον τομέα της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας  (HORIZON 2020, ISF– Police, ERASMUS+, DG JUSTICE, EDF). Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση είκοσι τριών (23) προγραμμάτων. Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής και των στελεχών των φορέων επιβολής του νόμου σε θέματα πρόληψης ριζοσπαστικοποίησης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ερευνητικά στο σχεδιασμό ασφάλειας, στην τρομοκρατία και στον βίαιο εξτρεμισμό, στη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας, στις πολιτικές αστυνόμευσης, στην συμπεριφορά των κρατών στο νέο περιβάλλον ασφάλειας, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στην εξωτερική πολιτική.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία από τις Εκδόσεις Επίκεντρο και έχει επιμεληθεί ένα με τους Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλο, ενώ έχει συμμετάσχει με εβδομήντα πέντε (75) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και περιοδικές επιθεωρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στη συγγραφή δεκαπέντε (15) κειμένων εργασίας.

Τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2021 διετέλεσε Σύμβουλος Πολιτικής Ασφάλειας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι Σύμβουλος Πολιτικών Ασφάλειας του Υπουργού Επικρατείας.

Το Κτήμα Μπριντζίκη – “ABELON” είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, στην κοιλάδα του Ενιπέα. Ο Διονύσιος και η Διονυσία Μπριντζίκη, συνεχίζοντας μια μακραίωνη οικογενειακή παράδοση αμπελουργών και οινοπαραγωγών, το 1994 επέκτειναν την επιχείρηση δημιουργώντας ένα οινοποιείο, στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, καθώς παράγει περισσότερο ρεύμα από όσο καταναλώνει κι έτσι έχει αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Έχοντας λοιπόν σχεδόν μηδενικό ενεργειακό κόστος το οινοποιείο, μπορεί να συντηρεί τα κρασιά σε ψυχόμενες δεξαμενές και να ελέγχει το θερμοκρασιακό περιβάλλον με μικρότερη απόκλιση μισού βαθμού Κελσίου.  Αυτές οι πραγματικά εξαιρετικές συνθήκες οινοποίησης προσφέρουν οίνους απίστευτης ποιότητας, χωρίς να υποχρεώνουν να “επιβαρύνονται” τα προϊόντα με θειώδη και άλλα συντηρητικά.  Σε διαφορετική περίπτωση το ενεργειακό κόστος θα ήταν πραγματικά δυσβάστακτο και βεβαίως θα είχε άμεσες επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα, όσο και στην τιμή και το κόστος παραγωγής των κρασιών..

Το Κτήμα Μπριντζίκη είναι το «πράσινο» οινοποιείο της Ελλάδας, αφού είναι το μόνο ενεργειακά αυτόνομο, με φωτοβολταϊκό πάρκο στις στέγες του και σύστημα κλιματισμού (και για χώρους και για οινοπαραγωγή), εκμεταλλευόμενο το γεωθερμικό πεδίο. Γιατί το ζεύγος Μπριντζίκη είναι μουσικοί και το… καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο τους περνάει στις ανησυχίες τους για το Κτήμα Μπριντζίκη, την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και το περιβάλλον και γιατί κάποια από τα βιολογικά κρασιά τους παράγονται από σπάνιες ή σπανιότατες ποικιλίες (π.χ. τινακτορώγος, που το λευκό κρασί που δίνει αποτελεί το μοναδικό της ποικιλίας στην Ελλάδα).

Η ΗΛΕΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ συστάθηκε το 2012 στο Λαντζόϊ Ηλείας.Είναι η πρώτη Ζυθοποιία του νομού Ηλείας και η μεγαλύτερη στη Νότιο Ελλάδα. Με παραγωγή που ξεπερνάει τα 40000 εκατόλιτρα, και τεχνολογίες στην αιχμή του δόρατος, αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες επενδύσεις ζύθου στην Ελλάδα. Η Υπερσύγχρονη μονάδα χρησιμοποιεί πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά και γεωθερμία.

Διονυσία Ντατσοπούλου Μπριντζίκη

Επιχειρηματίας, Διευθύντρια Κτήμα Μπριντζίκη και Abelon, Οργανικοί Αμπελώνες

Δρ. Μαρία Αλβανού

Δρ. Εγκληματολογίας, με ειδικότητα σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ΣΕΠ Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Δικηγόρος παρ'Αρειω Πάγω

H Δρ. Μαρία Αλβανού είναι Εγκληματολόγος (International Research Doctorate in Criminology- Πανεπιστήμιο του Trento) που δραστηριοποιείται ενεργά στη μελέτη ζητημάτων ασφάλειας, όπως: τρομοκρατία, διάφορες μορφές εξτρεμιστικής βίας και ριζοσπαστικοποίηση σε αυτές, κοινωνική αναταραχή και πλαίσια πρόληψης και καταπολέμησης των ανωτέρω φαινομένων. Στην έρευνα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο φύλο, με τη διδακτορική της διατριβή να αφορά γυναίκες αυτουργούς σε επιθέσεις αυτοκτονίας και μετέπειτα ενασχόληση  με τις γυναίκες σε ακροδεξιά κινήματα.

Η μεταδιδακτορική της έρευνα εξέτασε την πρόκληση τέλεσης τρομοκρατίας (incitement to terrorism) μέσω διαδικτύου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου (ΑΠΘ).

Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας ΙΤSTIME Italian Team for Security, Terroristic Issues and Managing Emergencies του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του expert pool του Radicalisation Awareness Network. Έχει συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα ειδικών, διαλέξεις και συνέδρια στο εξωτερικό και η διδακτική της εμπειρία αντλείται και από σχολές της ΕΛΑΣ. 

Eίναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ως Διαμεσολαβήτρια ασχολείται ιδιαίτερα με την άρση των συγκρούσεων ως Fellow του World Mediation Organization. Αυτή την περίοδο ως μέλος του Working Group “Covid19 and Viral Violence” εξετάζει μορφές βίας σε σχέση με τη πανδημία με την υποστήριξη του CONVERGE (National Science Foundation-funded initiative headquartered at the Natural Hazards Center, University of Colorado Boulder).

Γεννήθηκε στη Λαμία, φοίτησε στο Ε’ Γυμνάσιο της Αθήνας και στη συνέχεια στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Νομάρχης Αχαΐας (1993-94).
Ασχολήθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας Αρχιτέκτονας Μηχανικός με Αρχιτεκτονικές Μελέτες και επιβλέψεις, με Πολεοδομικές Μελέτες, με Κατασκευές, με Θεωρητικές εργασίες και τη Ζωγραφική.
Έχει εξειδικευθεί σε θέματα πολεοδομίας. Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ανώνυμης τεχνικής μελετητικής και κατασκευαστικής εταιρείας «ΣΤΕΡΚΑΤ» Α.Ε. Έχει εκπονήσει μελέτες αρκετών Δημοσίων και Ιδιωτικών τεχνικών έργων.
Εργασίες του έχουν ανακοινωθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες και λαμβάνει μέρος σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, απ’ όπου και διακρίνεται.
Εκλεγμένο Μέλος της Διοικούσης της ΠΕΔΜΕΔΕ (Εργοληπτών Μηχανικών Δημοσίων Έργων), Αντιπρόεδρος της «Ένωσης των Απανταχού Ρουμελιωτών», μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία», μέλος στους AHEPA Hellas.
Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια – Ελλάς και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία.

Δρ. Στέργιος Κατηχωρίτης

Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πολεοδόμος, Δρ. Κοινωνιολογίας, τ. Νομάρχης Αχαΐας, Δ. Σ. Γ.Δ.Α.-Ελλάς

Κατερίνα Δαουτάκου

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής και Ασφάλειας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Πολιτικός επιστήμονας - Διεθνολόγος, αρθρογράφος.

Γεννήθηκε στον Πειραιά Αττικής τον Μάρτιο του 1997, αλλά μεγάλωσε στο Γύθειο Λακωνίας. Σπουδάζει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής και Άμυνας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου στην Κύπρο, αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με επιλεγμένη κατεύθυνση τις Διεθνείς Σχέσεις.

Από το 2017, αρθρογραφεί ενεργά σε διάφορες ιστοσελίδες εθελοντικά Off The Record News, τον Όμιλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων (ΟΔΕΘ), το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) και σε αρκετές άλλες, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε ερευνητικά ινστιτούτα και σε δεξαμενές σκέψεις όπως το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης (ΚΕΑΣΜ).

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται οι Διεθνείς Σχέσεις, οι Στρατηγικές Σπουδές, η Παγκόσμια Ασφάλεια, το πεδίο των Διενέξεων και το φαινόμενο της Τρομοκρατίας. Από ξένες γλώσσες μιλάει και γράφει άπταιστα Αγγλικά και έχει καλή γνώση Γερμανικών.

Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την αρθρογραφία και την μουσική.

Είναι μέλος της ομάδας Νέων της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία (YATA Greece) και της Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια.