Η Ιστορία μας

Η συζήτηση για την Ασφάλεια ήταν παραδοσιακά αμιγώς ανδρική υπόθεση.

Πρώτη φορά θέσαμε την οπτική του φύλου στην Ασφάλεια το 2003, στο 13ο  Συμπόσιο της Ε.Ε.Α.Ε.Σ.(Ζάππειο Μέγαρο). “Ασφάλεια και Κοινωνία των Πολιτών τον 21ο αιώνα, Αντιλήψεις της ασφάλειας με την προοπτική του φύλου” γιατί «Απαντώντας στις τρέχουσες ανησυχίες, αποφασίσαμε φέτος, να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας τα θέματα ηλικίας και φύλου, για να δούμε πώς σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής, ειρήνης και ανάπτυξης. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία, οι συμμετέχοντες νέοι και γυναίκες θα βοηθήσουν στην προώθηση της πολύ αναγκαίας συνεργασίας, όσον αφορά την πρόληψη κρίσεων και την ειρήνευση, στην πολιτική ατζέντα.» Επίσημη προσκεκλημένη ήταν η κ. Ginte Damusis, η πρώτη γυναίκα Πρέσβης Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Λιθουανίας στο NATO.

Συνεχίσαμε κάθε χρόνο μέχρι το 20ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο* το 2010, όπου στη Συνεδρία «Γυναίκες και Ασφάλεια στον 21ο Αιώνα. Σ.Α. Ο.Η.Ε. 1325- 10 χρόνια μετά» οι Αλίκη ΜΗΤΣΑΚΟΥ, Πρόεδρος, Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια – Ελλάς, Avgustina ΤZETKOVA, Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Βουλγαρία, Μαρία ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ, Γενική Γραμματέας για την Ισότητα των Φύλων, Κατερίνα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή ΣΙΑΝΟΥ, Εθνική Εκπρόσωπος στον ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων, Zehra ODYAKMAZ, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Gazi, Πρόεδρος Επιτροπής Προετοιμασίας του Θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη, Τουρκία, Μαίρη ΜΠΟΣΗ, Επ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ειδική σε Θέματα Τρομοκρατίας, Jelena MILIC, Διευθύντρια Κέντρου Ευρωατλαντικών Σπουδών, Σερβία, Δέσποινα ΣΥΡΡΗ, Καθηγήτρια, Anatolia College, μέλος Navarino Network και ο Στέργιος ΚΑΤΗΧΩΡΙΤΗΣ, Αρχιτέκτων, Κοινωνιολόγος έβαλαν τις βάσεις και η Ευθαλία ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ, επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κωδικοποίησε την εισήγηση ως Σχέδιο Δράσης Ελλάδος (Action Plan) για την ενσωμάτωση / υλοποίηση της απόφασης 1325.

Έκτοτε το θέμα περιλαμβανόταν σε κάθε Συνέδριο μέχρι σήμερα αλλά και σε όλες τις δράσεις στην Ελλάδα (πχ. Road Show για την Ασφάλεια), συνηγορούσαμε δε και σε διεθνές επίπεδο μέσω των δικτύων μας, και κυρίως σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ως τον κύριο φορέα διεθνούς ασφάλειας.

Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι κοινή μας ευθύνη, ανδρών και γυναικών, και μαζί θα πρέπει να θέσουμε την ισότητα ψηλά στις προτεραιότητες μας γιατί αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της.

Comments are closed.

Close Search Window